Makaslı Platformlardan sonra en yaygın olarak kullanılan Personel Yükseltici Platform sınıfı olan Eklemli Platformların model isimlendirme mantığı ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgiler verdikten sonra bu yazımızda makinelerde kullanılan ana parçalara değineceğiz.

ANA PARÇALAR

Alt (Yer) Kumanda Kutusu : Makinenin hangi kumandadan kontrol edileceğini belirleyen kontak anahtarı, akülerin şarj seviyesini ve ayrıca hata kodlarını gösteren gösterge, yürüyüş fonksiyonu dışında makinenin diğer fonksiyonlarını gerçekleştiren sviç ya da butonlar, makinedeki güvenlik sistemleriyle ilgili uyarı ışıkları, acil durum ya da bir başka ifadeyle ana mantar butonu gibi aksamların bulunduğu şasi üzerindeki kontrol kutusudur. Farklı marka ya da modellerde bazı aksamlar kumanda kutusu üzerinde değil, ancak şasi üzerinde başka bir kısımda yer alabilir.

Üst Kumanda Kutusu : Yürüyüş dahil makinedeki tüm fonksiyonların gerçekleştirilebileceği, acil durum/ana mantar butonu, tüm uyarı ışıkları, sviç ya da butonların bulunduğu platform üzerindeki kontrol kutusudur. Fonksiyonlar genellikle bir joyistik ile gerçekleştirilir.

Aks Sistemi : Yüksek metrajlı platformlarda aks kilitleme sistemi, salınımlı aks ve uzayabilir aks bulunmaktadır. Amaç yol tutuşunu ve dengeyi artırmaktır. Aks kilitleme sistemi, herhangi bir yükseklikte çalışırken aksı kilitleyerek dengeyi korumaktadır ancak bu esnada makineyi yürüyüşe verdiğinizde ani bir salınım olmaktadır. Bu nedenle bu işlemin dikkatli yapılması ya da bom tamamen indirildikten sonra yürüyüş yapılması tavsiye edilir.

Döner Tabla (Kule Dönüş) : Şasi üzerinde bulunan döner tabla sağa ve sola dönebilme özelliğine sahiptir. Bazı modellerde dönüş 360 derece ile sınırlıyken bazı modellerde ise sınırsız dönüş imkanı vardır.

Jib Bom : Engellerin üstüne / altına erişimi kolaylaştırmak için çoğu platformda bulunan ve platform (sepet) ile diğer bomlar arasındaki küçük bomdur.

Platform (Sepet) : Operatörün üst kumanda kutusundan makineyi kullanmak için bulunduğu yerdir. Çoğu zaman sağa / sola dönebilme özelliğine sahiptir. Bazı modellerde otomatik seviyeleme sistemi mevcuttur.

Akü Bölmesi : Akülü Eklemli Platformlarda bulunan bölmedir. Akülerin ağırlıkları dolayısıyla makinenin denge sisteminin önemli bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.

Motor Bölmesi : Dizel Eklemli Platformlarda bulunan bölmedir. Genellikle makinenin yan kısımlarında yer alır. Motor ile ilgili tüm aksamlara bu bölmeden erişilebilir.

Yürüyüş Motoru : Yürüyüş tekerleklerinin bulunduğu kısımda yer alan ve makinenin yürüyüş yapmasını sağlayan motorlardır. Bazı dizel makineler 4 teker yürüyüş sistemine sahiptir.

Hidrolik Sistem : Hidrolik tank, motor, pompa, valf grubu ve hidrolik silindirin oluşturduğu sistemdir. Platformun kaldırma indirme fonksiyonları bu sistem sayesinde sağlanır. Herhangi bir hortum patlaması sonucunda platformun aniden alçalmasını engellemek için emniyet valfleri kullanılır.

Emniyet Sensörleri : Makinenin maksimum yük kapasitesinin aşılması durumunda devreye giren ve kaldırma işlemini engelleyerek operatöre sesli ve görsel uyarı veren aşırı yük sensörü, makinenin maksimum eğim sınırının aşılması durumunda devreye giren ve hareketleri engelleyerek operatöre sesli ve görsel uyarı veren eğim (tilt) sensörü, bom açısını kontrol eden açı sensörleri, hidrolik basıncı kontrol eden basınç sensörleri gibi emniyet ile alakalı sensörlerdir.

Acil Durum İndirme Sistemi : Makinede elektriksel olarak bir problem olduğunda manüel olarak indirilmesini sağlayan ve genellikle bir el pompası ve ilgili valflerin kullanılmasıyla uygulanan sistemdir.

Sürüş Sistemi : Özellikle Dizel Eklemli Platformlarda 3 farklı sürüş sistemi vardır: 2 teker sürüş, 4 teker sürüş ve yengeç sürüş.

Tekerlekler : Eklemli Platformlarda genellikle dolgulu lastikler kullanılmaktadır.

Önümüzdeki yazımızda Teleskopik Platformlara giriş yapıp model isimlendirme mantığına değineceğiz.

Yükselmek, ileriye gitmektir.

Faik Tekin