Kendinden yürüyüşlü personel yükseltici platformlarda en yaygın olarak kullanılan Makaslı, Eklemli ve Teleskopik platformları inceledikten sonra, bu yazımızda Örümcek platformlarla ilgili bilgiler vereceğiz.

Örümcek Platformlar; denge ayaklarının kurulmasıyla görünüm itibariyle örümceğe benzetildiği için bu ismi almıştır. Bomlu platformlara göre ağırlıkları çok düşük olduğundan, alışveriş merkezleri gibi hassas zeminlere sahip iç mekanlarda kullanım için idealdir. İç mekanlarda egzoz dumanından arınmak için de tercih edilen ürünlerdir.

Örümcek Platformların yürüyüş sisteminde genellikle paletler kullanıldığı için “Paletli Platformlar” olarak da anılırlar. Ancak tekerlekli modelleri de bulunmaktadır. Paletli Platformlar hem iç hem de dış mekanda kullanılmak üzere tasarlandıkları için çift enerjilidir. İç mekanlarda kullanım için enerji kaynağı akü ya da direkt prizden alınan besleme gerilimi, dış mekanlarda kullanım içinse dizel ya da benzinli motordur. Tekerlekli modelleri ise sadece akülü ya da elektrikli olabildiği gibi, bazı modelleri çift enerjilidir.

Bom sistemi eklemli ya da teleskopik olmak üzere iki tiptedir. Bom sistemine göre “Eklemli Örümcek Platformlar” ve “Teleskopik Örümcek Platformlar” olarak da adlandırabiliriz.

Denge ayakları kurulmadan Örümcek platformları yükseltmek mümkün değildir. Makine sadece tamamen indirilmiş konumdayken yürüyüş yapılabilir, yükseltilmiş durumda yürüyüş yapılamaz. Denge ayaklarının kurulumunda marka ve modele göre farklılıklar olabilir (dar açıyla kurulum, geniş açıyla kurulum, vb.). Zemine uygulanan basıncı yaymak amacıyla denge ayaklarının altına dağıtıcı plakalar konulması gerekmektedir. Kurulumda yapılan başlıca yanlışları ise şu şekilde sıralayabiliriz: yumuşak zemin, yer altı tehlikeleri, dağıtıcı plakaların ortalanmaması vb.

MODEL İSİMLENDİRME

Örümcek platformlarda modellere verilen isimler markadan markaya farklılık göstermektedir. Makaslı, Eklemli ya da Teleskopik platformlardaki gibi standart harflerden söz etmek mümkün değil. Ancak rakamsal ifadelerde yine çalışma yüksekliği ya da platform yüksekliği belirtilmektedir. Bunlar da yine ölçü birimlerine göre değişkenlik gösterebiliyor.

1 feet = 30,48 cm                         1 inch = 2,54 cm                           1 feet = 12 inch

Bu noktada platform yüksekliği ve çalışma yüksekliği terimlerini tekrar hatırlatalım. Platform yüksekliği; herhangi bir platformu maksimum yüksekliğe çıkardığımızda, sepet üzerindeki operatörün ayağıyla bastığı yerin yani sepet tabanının yerden yüksekliğidir. Çalışma yüksekliği ise; yine maksimum yüksekliğe çıkarılan bir platform üzerindeki operatörün ellerini havaya kaldırdığı anda elleriyle dokunabileceği en yüksek noktanın yerden yüksekliğidir. Normal bir insan boyu ele alındığında çalışma yüksekliği ile platform yüksekliği arasındaki fark 2 m’dir.

Çalışma Yüksekliği – Platform Yüksekliği = 2 m

Örümcek Platformlar için Bazı Uygulamalar

  • Bina bakım & onarım işleri
  • Stok ve depo yönetimi çalışmaları
  • Kapalı alanlardaki fabrika ve makine bakım işleri
  • AVM temizlik & bakım işleri
  • İşaret / pano ve levhaların asılması
  • Elektriksel kurulum, bakım ve onarım işleri
  • Asma tavan, yangın söndürme sistemleri kurulumu ve bakım işleri
  • Havaalanı terminali temizlik işleri

Önümüzdeki yazımızda Çekilebilir Platformlarla ilgili bilgiler vereceğiz.

Yükselmek, ileriye gitmektir.

Faik Tekin